Hoe makkelijk kun jij afscheid nemen van spullen in huis? Met de wekelijkse folders uitzoeken en wegdoen hebben de meeste mensen niet zo’n moeite. Het wordt al lastiger wanneer het om dagelijkse gebruiksvoorwerpen gaat zoals kleding of boeken. Het allerlastigste wordt het als het gaat om het opruimen van items met een emotionele waarde.

Wat verstaan we onder emotionele items?

Dit zijn items waar jij een emotie aan toekent. Dit gaat vaak ongemerkt. Want een boek is ‘maar’ een boek. Maar wanneer dit boek van je inmiddels overleden moeder was, voelt het waarschijnlijk al anders. Hetzelfde geldt voor een vaas die je weleens cadeau hebt gekregen van iemand.
Of het kinderspeelgoed in huis. Inmiddels is je zoon al een tiener maar jij ziet hem nog zo in de box zitten met zijn kuffels en autootjes. Wat was hij schattig toen. Die tijd komt niet meer terug, gelukkig heb je de foto’s nog …. en dus al die dozen met speelgoed…

Wat is emotionele lijm?

Hoe komt het nu toch dat het zo lastig is om dit soort spullen weg te doen. De emotie die we voelen, noemen we ook wel emotionele lijm. Want het boek is maar een boek. Het autootje een autootje en de vaas blijft een vaas. Maar hij staat voor jou symbool voor iets … en dat is wat het lastig maakt. Je hebt het gevoel dat het item voor jou waarde heeft. Toch kun je dit ook wel nuanceren. Want moet je dus alles bewaren wat je cadeau hebt gekregen? Of alles uit de kindertijd? Of alles uit een erfenis?

Belemmerende opvattingen over spullen

Veel mensen zeggen: Wanneer je iets cadeau hebt gekregen, kun je dat niet weg doen.
Maar is dat ook echt zo? Vind jij dat wanneer je iemand iets cadeau hebt gedaan, diegene dat tot in lengte van dagen moet bewaren? Uiteindelijk gaat het om de aandacht die iemand besteed aan het geven van een passend cadeau voor jou. Iets waar jij op dat moment blij van wordt.
In een volgende fase van je leven, kan het best zijn dat je het niet meer gebruikt of niet mooi meer vindt. En dat is helemaal oké. Dan kan het een tweede leven elders krijgen.

Handige vragen bij het opruimen

Het kan je helpen om er meer van een afstandje naar te kijken. Naar het feit dat het een voorwerp is, zoals er zovelen zijn. Om bij het voorbeeld van de vaas te blijven. Stel jezelf dan de volgende vragen:

  • Word ik nu nog echt blij van?
  • Gebruik ik hem?
  • Hoeveel heb ik er nodig?

Hoeveel kinderspeelgoed bewaar je voor later?

Het kinderspeelgoed wordt nu niet meer gebruikt en je hebt het dus niet echt meer nodig. Maar je wordt wellicht nog wel blij van die knuffels en auto’s. Je kunt er dan voor kiezen om een selectie te bewaren. Dit uitzoeken kun je gewoon samen met je zoon of dochter doen. Maak een grote memory box waar je de spulletjes van de kindertijd van elk kind in bewaart. Zo kunnen zij later, als ze het huis uitgaan, zelf beslissen wat ze willen houden. Je zorgt er dan nu voor dat het geen 10 dozen zijn.

Goede bestemming voor je spullen

De stap om iets weg te doen het zgn. ‘loslaten’ wordt een stuk gemakkelijker wanneer je een goede bestemming voor je spullen weet. Dit kan een familielid zijn maar ook een organisatie die je een warm hart toedraagt bijv, Het Leger de Heils. Samen met mijn klanten zoek ik altijd naar een mooi passend goed doel. Zo zijn we duurzaam bezig want spullen krijgen een tweede leven. En het is een win-win situatie; jij bent blij dat je meer ruimte krijgt en die ander is blij dat hij het item niet nieuw hoeft te kopen.

Gemakkelijker opruimen van items met emotionele waarde

Het kan best zijn dat deze bovenstaande tips het je duidelijk hebben gemaakt waarom het voor jou lastig is om aan de klus te beginnen. Probeer het klein en behapbaar te houden. Niet teveel tegelijk aanpakken.
Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om samen met mij aan de slag te gaan. Ik zorg er dan voor dat jij de ruimte voelt om te beslissen, ik zorg dat er kaders zijn waarbinnen jij goede keuzes kunt maken.
Een heel fijn gevoel als je daarna deze klus van je lijstje kunt strepen. Het geeft je letterlijk en figuurlijk meer lucht.

Weten hoe ik te werk ga? Lees meer over mijn werkwijze als professional organizer.