Na het overlijden van een dierbare zijn er heel veel regeltaken rondom de uitvaart. Of wanneer je ouders (onverwachts) naar een tehuis moeten verhuizen, heeft dit grote impact. Er is naast het gevoel van verlies en rouw ook de noodzaak tot allerlei praktische opruimtaken. Opruimen na overlijden is een zware klus. Het leegruimen van de woning of de kamer in een zorginstelling vergt tijd, en kan ook veel emoties oproepen. Hoe pak je dit aan?
Toen mijn ouders van het ene op het andere moment niet meer in hun huis konden blijven wonen en naar het verpleeghuis moesten, was dat een hele schok. Enorm veel geregel, heel veel verdriet en de verantwoordelijkheid dat ik nu voor hen de beslissingen moest maken.
Je ouderlijk huis opruimen na overlijden
Je ouderlijk huis blijft ook altijd een beetje jouw thuis. Ik kon niet rücksichtsloos het hele huis leeghalen. Het stond van zolder tot kelder gevuld met hun spullen. Zij waren er letterlijk en figuurlijk weggerukt. Maar het ademde hun aanwezigheid. Ik wist vaak precies waar ze iets gekocht hadden, welke souvenirs van welke reis waren meegenomen. Het parfum van mijn moeder, de modelbouw bootjes van mijn vader, de eindeloze rijen boeken; alles was vertrouwd. Je ouderlijk huis blijft ook altijd een beetje jouw thuis.
Waar ga je beginnen als het jouw taak is om het huis leeg te ruimen? Hoe ga je al die keuzes maken? Natuurlijk is er geen vaste richtlijn over hoe jij dit zou moeten aanpakken. Toch zijn er wel dingen waar je rekening mee kunt houden of tips die helpend kunnen zijn.
1. Neem de tijd om voor jezelf en anderen te zorgen.
Als het kan, neem dan de tijd. Een koopwoning hoeft niet gelijk verkocht te worden. Richt je eerst op de zorg voor je ouder(s), alle betrokkenen en óók jezelf. Dat is je grootste prioriteit. Wanneer je voor hen alles op orde hebt, ga dan pas aan de slag in het huis.
2. Zorgvuldig bewaren van belangrijke documenten.
Zoek belangrijke papieren bij elkaar (testament, hypotheek papieren, verzekeringen etc). Als je twijfelt of iets belangrijk is, neem het dan mee en kijk later op je gemak wat nog weg kan.
3. Ga na een overlijden samen opruimen.
Doe het niet alleen. Het is zo fijn als je verhalen en herinneringen met elkaar kunt delen. Verdeel bijvoorbeeld de taken. Dus de 1 doet het gereedschap en de ander het servies. Gelukkig kreeg ik hulp van familie en vriendinnen.
Herinneringen bewaar je in je hart en niet in een doos op zolder.
Susanne de Bie
4. Neem afstand als emoties je teveel worden.
Soms wordt het je teveel. Alle herinneringen, persoonlijke briefjes, vakantiefoto’s, dat doet iets met je. Stop dan even, of kom een andere dag terug. Neem letterlijk en figuurlijk afstand. Je bent heel goed bezig en luister vooral naar je gevoel.
5. In een andere setting kun je makkelijker keuzes maken.
Je kunt ook dozen met ‘lastige spullen’ mee naar huis nemen. Dan kun je er op je gemak doorheen gaan en keuzes maken. Doordat je het thuis doet, is de setting anders en zie je het vast wat minder zwaar.
6. Is een tijdelijke opslag iets voor jou?
Is er geen tijd om over alles een beslissing te nemen? Of is het voor jou nog te vroeg? Overweeg dan om een gedeelte van de huisraad tijdelijk op te slaan. Ik raad echt aan om dit tijdelijk te doen, niet voor jaren. Een opslag kan je duizenden euro’s per jaar kosten, dat is niet de bedoeling. Maar je koopt voor jezelf wel een beetje extra ‘verwerkingstijd’.
7. Wees selectief bij het bewaren van spullen van overledenen.
Iemand vergaart in zijn leven vaak veel spullen. Je kunt sowieso niet alles bewaren van diegene. Het maken van foto’s kan dan ook een goede optie zijn. Eventueel maak je er dan later nog een fotoboekje van.
8. Een tweede leven voor je spullen.
Zoek een goede bestemming voor de spullen die je wegdoet. Dat maakt het ‘loslaten’ echt zoveel makkelijker. Familie of bekenden die blij zijn met bepaalde boeken, een schilderij wat hen herinnert aan jullie dierbare. Er zijn ook bedrijven die hele inboedels opkopen. Dit kan ook een optie zijn, als het bij je/jullie past.
Geef mooie items die je herinneren aan je dierbare thuis een ereplaatsje. Richt bijvoorbeeld een plank in met die speciale items, of een kastje.
Herinneringen bewaar je in je hart en niet in een doos op zolder.
Bewaar niet teveel. Hoe hard dit misschien ook klinkt maar maak van je huis geen museum. Jij leeft nu. Degene die je ontvallen is, zou vast niet willen dan je in het verleden blijft leven. Richt je op het nu en de toekomst. Je doet hen en jezelf niet tekort door keuzes te maken.
Externe hulp bij het opruimen
Ontbreekt het je zelf aan tijd en energie om de hele klus te klaren. Dan zijn er ook officiële ontruimingsbedrijven.
Zij hebben echter geen binding met jou of je dierbare.
Zoek je persoonlijke hulp, iemand die met je meedenkt zodat je betere keuzes kunt maken, helpende handen en een luisterend oor, dan kun je beter kiezen voor de begeleiding van een professional organizer. We gaan dan samen aan de slag.
Recente reacties