Heb jij het ook gezien? Het televisie programma Je huis op orde bij SBS6 gepresenteerd door Viktor Brand. Met de hulp van oa. collega professional organizer Eefje Sedee gaan deze mensen aan de slag om van hun rommelige overvolle huis weer een fijn thuis te maken.

Afstand doen van spullen

Het hele huis wordt leeggehaald en alles wordt in een grote loods uitgestald. Overweldigd staan de bewoners te kijken hoeveel spullen ze blijken te hebben. Het is de bedoeling dat van een groot deel van de spullen afscheid wordt genomen (vaak doen ze afstand van meer dan 50% van hun spullen).

Wat een lekkere frisse start voor deze mensen met alleen de spullen die ze echt nodig hebben. Zoveel overzicht in huis en praktische opbergsystemen.

Ik krijg vaak vragen van mensen over het programma, en hoe ze zelf hun huis op orde kunnen krijgen. Want dat lukt hen niet. Hoe kan dat?

Je huis op orde, hoe dan?

Waarom lukt het je toch niet om je huis opgeruimd te krijgen? Wanneer de basis niet op orde is, kun je niet goed opruimen. Je kunt wanorde namelijk niet organiseren. Wat bedoel ik daarmee?
Wanneer je huis en kasten overvol zijn en je wilt gaan opruimen kom je er al snel achter dat je alleen maar aan het verplaatsen bent. Je hebt namelijk geen ruimte in je kasten of huis om de spullen echt goed op te kunnen ruimen. Er zal dus eerst ruimte gemaakt moeten worden, afscheid nemen van onnodige ballast. ‘Ontspullen’ noemen we dat. Wanneer die ruimte er is, kun je jouw spullen namelijk wel kwijt en kun je handige systemen toepassen. Al je spullen hebben een vaste logische plek. Dus je weet waar alles naartoe kan.

De basis op orde maken

Wanneer de basis wel op orde is, kan er net zo goed wel eens rommel ontstaan in huis. Je hebt echter wanneer je jezelf (en je gezin) ertoe zet, het ook zo weer op orde – in een half uurtje of minder. Deze rommel is wat we noemen ‘rommel in beweging” het is servies wat gebruikt is, speelgoed waar die dag mee gespeeld is of kleding die eigenlijk in de wasmand zou moeten. Want met een goed werkend systeem is dit ook zo weer opgeruimd.

Rommel in beweging of stilstaande rommel?

‘Stilstaande rommel’ is iets heel anders. Het zijn al die spullen die geen goede vaste opbergplek hebben, die al maanden of jaren stof liggen te verzamelen. Het zijn spullen die je eigenlijk niet gebruikt, maar waarschijnlijk bewaart ‘voor het geval dat… ‘
Er is ook geen plaats om ze op te ruimen in je overvolle kasten of huis. Dus het blijft liggen of staan waar het beland is.

Dit zorgt voor onrust. Je brein raakt nl wel geprikkeld door alles wat het om zich heen registreert. Hierdoor kunnen mensen zich in hun huis ook regelmatig niet thuis voelen. Het voelt niet als de plek om te ontspannen en op te laden. Je wilt wel lekker achterover hangen en relaxen maar het lukt niet. Een overvolle slaapkamer kan er ook voor zorgen dat je niet lekker slaapt. Het is moeilijk in slaap vallen met gedoe om je heen, waar je eigenlijk iets mee moet. Ook niet lekker wakker worden overigens …. Wil je echt je huis op orde krijgen, dan moet je dus met die basis aan de slag. Maar hoe pak je het nu goed aan?

Uitgestelde beslissingen zorgen voor een overvol huis

Je gaat zorgen dat jij geen spullen meer in huis hebt die je niet gebruikt. I.p.v. je af te vragen; kan ik dit nog ergens voor gebruiken? Stel je jezelf de vraag: heb ik het echt nog nodig? Zo kun je stapje voor stapje elk laatje, elke plank en elk hoekje in huis aanpakken. Al die opgestapelde items en overvolle kasten zijn uiteindelijk allemaal uitgestelde beslissingen en dus uitgestelde acties.

A home for everything

Je gaat voor alles wat je bewaart een vaste logische opbergplek verzinnen.

  • Dit gaat je rust geven, want je weet waar iets ligt.
  • Het gaat je veel tijd besparen, want je hoeft niet te zoeken.
  • Het gaat je bovendien geld besparen, want je gaat niet steeds opnieuw spullen kopen omdat je ze niet meer kunt vinden in huis.

Heb je al vaak geprobeerd om op te ruimen en wil het niet lukken? Wil jij wel graag je huis op orde?
Ze zoeken nog gezinnen voor het volgende seizoen, volgens mij …

Wil je niet met je snoet op TV?  Vraag het dan aan mij😉