Uitstelgedrag is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Of het nu gaat om het starten van een nieuw project in huis, een lastig telefoontje plegen of het nemen van stappen richting een persoonlijke doel  (bijv. afvallen of een opgeruimder huis).

We hebben allemaal last van uitstelgedrag . Dit kan ons behoorlijk in de weg zitten. Het kan je een gevoel van falen geven. Je blijft zitten of hangen op de bank maar in je achterhoofd blijft die klus of taak maar energie vragen. In deze blog vind je 5 effectieve tips waar je echt iets aan hebt om uitstelgedrag te overwinnen en productiever te zijn.

 

1. Stel haalbare doelen

Een van de belangrijkste redenen waarom we soms uitstellen, is dat we overweldigd raken door de omvang van een taak of doel. Zoals het schrijven van deze nieuwe blog 😊
Om dit te voorkomen, is het essentieel om haalbare doelen te stellen. Begin met het opdelen van jouw grote taken in kleinere, overzichtelijke stappen. Dit maakt ze minder intimiderend en stelt je in staat om je vooruitgang te meten. Door jezelf regelmatig kleine doelen te stellen en deze af te vinken, bouw je succesmomenten op en vergroot je je motivatie.

 

2. Slik de kikker, dé tip tegen uitstelgedrag

Doe de rottigste of moeilijkste klus die je die dag moet doen als eerste. Als je je dag begint met het slikken van die kikker, heb je ergste gehad. Je zult je geweldig voelen. Heb jij dat even goed ‘gefixt’ !
Dit geeft je energie! Stel je die klus uit; dan wordt die kikker steeds groter en moeilijker om op te eten. Hij vreet dan energie. Dus tel terug van 5,4,3,2,1 sta op en doe wat je moet doen.

 

3. Identificeer je valkuilen

Iedereen heeft specifieke valkuilen die uitstelgedrag kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze valkuilen, zodat je ze kunt herkennen en aanpakken. Misschien raak je afgeleid door sociale media, ben je behoorlijk perfectionistisch of heb je de angst om te falen. Identificeer welke factoren jouw uitstelgedrag kunnen triggeren en zoek naar strategieën om hiermee om te gaan.

Dit kan variëren van het uitschakelen van meldingen op je telefoon, of je telefoon echt wegleggen voor een bepaalde tijd totdat je klus gedaan is. Het kan ook helpen om meer realistische verwachtingen aan jezelf te stellen . Want goed is ook goed genoeg. Het hoeft niet perfect te zijn.

 

4. Zoek steun tegen uitstelgedrag

Het kan nuttig zijn om steun te zoeken bij mensen die vergelijkbare doelen hebben of die begrijpen wat je doormaakt. Dus spreek met een vriendin af dat je deze week dat lastige belletje gaat doen. Of spreek af dat je beiden die week een bepaalde klus in huis gaat doen. Je kunt elkaar ook appjes sturen ter motivatie of een fotootje van het resultaat. Op deze manier kunnen jullie elkaar aanmoedigen en verantwoordelijk houden voor de voortgang. Bespreek jullie uitdagingen en natuurlijk de successen. Zoek naar manieren om elkaar te ondersteunen.

 

5. Beloon jezelf na het klaren van de klus

Ten slotte is het belangrijk om jezelf te belonen voor je inspanningen en successen, hoe klein ze ook mogen zijn. Na elke kleine stap, kun je trots zijn op jezelf: Je kunt iets afstrepen, jezelf een lekkere cappuccino of kopje thee beloven. Bij een groter doel kun je ook voor jezelf een grotere beloning in het vooruitzicht stellen. Daar kun je natuurlijk van alles bij voorstellen; een bosje verse bloemen, een paar uurtjes luieren in de tuin, een nieuw boek lezen. Kortom creëer een beloningssysteem wat werkt voor jou.

 

En onthoud: het uitstellen duurt langer dan het gewoon doen 😊

 

Wil je hulp bij meer grip op je tijd en agenda: Wil je leren om slimmer werken in plaats harder te werken. Neem dan contact op.