Eigenlijk zegt de titel al genoeg. Deze blog gaat over hoe jij naar jezelf mag kijken.

Vaak leggen wij voor onszelf de lat zo hoog. Alsof alles perfect moet zijn. Het gevolg is dat je je gefrustreerd kunt gaan voelen: Dit is niet gelukt, dat doel is niet gehaald, dat heb ik nog niet bereikt in mijn leven.

Jezelf met anderen vergelijken

We vergelijken onszelf met anderen en komen dan tot de conclusie dat die ander alles veel beter voor elkaar heeft. Het lukt háár wel om het huis altijd spic en span te hebben, altijd alles netjes opgeruimd. Zij is wel altijd op tijd. Ze heeft een mooie carrière en een leuk gezin. Zij heeft de leukste spullen in huis, is heel creatief bezig, de kids zien er altijd goed verzorgd uit… en ga zo maar door.

Negatieve gedachten

Van vergelijken is nog nooit iemand gelukkiger geworden, geloof mij. Ik heb het zelf ook jaren gedaan. Je voelt je er alleen maar minder door. Daarnaast is het vaak zo dat je bevestiging zoekt voor de negatieve gedachten die je toch al over jezelf hebt. Wat wel goed gaat, zie je dan niet.
Het lijkt een beetje op dat voorbeeld met het A4-tje. Wanneer je dit vlak voor je ogen houdt, zie je eigenlijk niets meer van wat eromheen gebeurt. Als op jouw A4-tje staat dat je niet oké bent zoals je bent, dan is dat wat je alleen maar ziet, dan ga je dat vanzelf geloven en zie je dat ook steeds bevestigd.

Shit FM

Ik was eens op een themadag van de NBPO en daar werd gesproken over Shit FM. Ken je dat? Dat is een radiozender met alleen rotmuziek. Wie luistert er nu naar die zender, zou je zeggen. Nou, wij dus heel vaak. Wanneer jij tegen jezelf allemaal negatieve dingen zegt, luister je dus eigenlijk de hele dag naar je eigen Shit FM. NIET DOEN!

Luister liever naar Good FM. Mooie vrolijke ‘feel good’ muziek. Je bent goed zoals je bent.

Vind jouw kwaliteiten

Als coach begeleid ik jou ook niet naar perfectie, naar een soort van ideaalbeeld. Natuurlijk niet.
We kijken naar wat al wel goed gaat en lekker loopt, dat is trouwens vaak veel meer dan je denkt.
Je beseft vaak niet wat jouw kwaliteiten zijn. We focussen ons op jouw mogelijkheden. Natuurlijk zijn er ook hindernissen waar we tegenaan lopen. Maar die pakken we dan samen aan.

Het hoeft niet allemaal perfect te zijn. GOED is echt wel goed genoeg.

Lees meer over mijn werkwijze als professional organizer.