Waarom opruimen of organiseren niet lukt.

Je wilt wel opruimen en hebt ook al veel pogingen gedaan maar het wil maar niet lukken. Wat is dat toch? Je voelt je daardoor onhandig. Misschien soms zelfs lui of …….  Je schaamt je want hoe moeilijk kan het zijn?! Iedereen kan toch opruimen?

Nee, dus. Je bent echt niet de enige. Sterker nog, er zijn er heel veel mensen bij wie het niet lukt om zelf overzicht te creëren.

Er kunnen diverse redenen zijn waarom het niet lukt.

Geen plan

Wanneer je begint, ben je zo enthousiast dat je allerlei kasten opentrekt en van alles verplaatst naar andere locaties in huis. Na een paar uur hard werken ben je zo moe, maar voor je gevoel niets opgeschoten, sterker nog: als je zo rondkijkt is de rommel alleen maar erger geworden. Dus schuif je alles maar weer terug onder je bed of in de kast. En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Herinneringen

Wanneer je gaat opruimen kom je allerlei items van vroeger tegen. Je leest je rapporten van vroeger nog eens door. De folder van je eerste autootje, dat speciale tijdschrift, die liefdesbrieven enz. Dat kan toch niet allemaal weg? En dat oude speelgoed van je kinderen, kan nog heel leuk voor je toekomstige kleinkinderen zijn. Voor je het weet ben je een paar uur verder maar nog niets opgeschoten. En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Aandacht

Het kan ook zijn dat je vol goede moed begint. Het moet er nu maar eens echt van komen. Maar na een half uur verslapt je aandacht. Opruimen is zo saai; je wilt liever iets anders gaan doen. Je kunt er gewoon niet aan blijven werken. Eerst effe iets leuks gaan doen. Dit komt straks wel weer. En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Creatief

Als bezige bij en creatieve duizendpoot heb je allerlei spullen in huis. Je hebt zoveel ideeën welke je nog zou willen uitvoeren. Al die projecten liggen op je te wachten totdat ze uitgevoerd worden. En er komen gestaag nieuwe spullen en ideeën bij. Je hebt ook veel afspraken en verplichtingen dus opruimen is sowieso niet iets wat op je prioriteitenlijstje staat. Wanneer zou je dat moeten doen en hoe maak je keuzes? En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Zigzaggen

Wanneer je op je slaapkamer je kledingkast wilt opruimen, kom je kleding tegen die eigenlijk in de was moet. Gelijk maar even een wasje aanzetten. Wanneer je in je badkamer komt om die was te regelen, zie je kleding van je dochter liggen. Je loopt vervolgens naar haar kamer om het daar neer te leggen en ontdekt dat er nog allerlei servies staat, wat eigenlijk in de vaatwasser zou moeten. Dus neem je dat gelijk mee naar beneden en ziet in de keuken dat de vaatwasser nog uitgeruimd  moet worden. Oke, dat dan maar even eerst doen. Voor je het weet, ben je een paar uur verder maar nog niets opgeschoten met opruimen. En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Overleefstand

Het kan ook zijn dat je een ingrijpende gebeurtenis hebt meegemaakt in je leven. Je bent een geliefde verloren, je hebt een moeilijke scheiding achter de rug. Of je hebt wellicht zelf een burn-out of ernstig ongeluk gehad. In deze situaties zijn je hoofd of lichaam in overleefstand. Het creëren van overzicht of opruimen lukt nu niet. Je hebt al je energie nodig voor het ‘overleven’. En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Nooit geleerd

Wanneer er vroeger bij jullie thuis niet echt opgeruimd werd, heb je het ook nooit geleerd. Hoe en wanneer maak je schoon, waar laat je alle spullen. Een vaste plek voor alles. Dat was er thuis ook niet. Hoe zou jij nu moeten weten hoe je het aanpakt? En je denkt; zie je wel ik kan dit niet.

Negatieve gedachten

En dan dus steeds die negatieve gedachten. ‘Het lukt mij toch niet. Ik ben zo onhandig, ik ben waardeloos, ik heb geen zelfdiscipline enz’.  Wat werken die gedachten belemmerend. De onzekerheid die je kunt voelen werkt ook nog eens verlammend. Maar dit is echt niet nodig. Met de juiste coaching kun jij het ook gewoon!

Maatwerk oplossingen

Het mooie van mijn werk als organizer is dat ik jou kan helpen in alle bovenstaande situaties. Voor al die verschillende oorzaken zijn namelijk ook oplossingen. We achterhalen waarop jij nu vastloopt en zoeken en vinden! een werkwijze die bij jou past. Ook op de lange termijn!

Het doel is dat jij het zelf kunt en ik mezelf overbodig maak.

De keus om samen aan de slag te gaan is een investering in je persoonlijke groei en ontwikkeling. Iets waar je je leven lang plezier en profijt van zult hebben.