Uit onderzoek blijkt dat we per dag wel 40.000-60.000 gedachten hebben Een enorm aantal. Als je ervan uitgaat dat je ongeveer acht uur slaapt, denk je per ‘wakker’ uur aan zo’n 3000 dingen. Dat zijn ruim 50 gedachten per minuut. Alleen al van die gedachte word ik moe.

Zonder te willen generaliseren, heb ik het idee dat vooral vrouwen last kunnen hebben van die stroom aan gedachten die maar niet stopt. Je hoofd is overvol met gedachten over zaken die je nog MOET doen. Van de ene gedachte kom je vanzelf weer op een volgende.

Je wilt zo graag meer rust maar dat lukt niet, want je hoofd staat niet stil. Het kan zelfs lastig worden om in slaap te vallen of goed door te slapen. Vervolgens wordt het met een oververmoeid vol hoofd ook lastiger om beslissingen te nemen. Je blijft nadenken en piekeren en komt eigenlijk niet echt tot actie.

Piekeren is het voorstadium van handelen.

Maar wat doe je eraan?

Tip 1 De ‘braindump’

Ons hoofd is niet gemaakt om alles te onthouden. Dus schrijf zoveel mogelijk op wat er in je hoofd zit. Alle taken die je nog moet doen, alle ideeën die je hebt, gedachtes die je bezig houden. Of bijv. telefoontjes die je nog moet plegen, huishoudelijke taken die je achtervolgen, boodschappen die nog gehaald moeten worden. Het maakt niet uit wat, maar schrijf het op.

Vervolgens bekijk je wat prioriteit heeft en kun je dat in je agenda inplannen.
Daarnaast kun je een to-do lijst maken met taken die nog een keer gedaan zou moeten/kunnen worden. Vraag je ook af of je het echt allemaal moet doen. Of is er iemand anders die je zou kunnen vragen; delegeren dus.

Tip 2. Stop de negatieve gedachten

Bovendien als je zoveel gedachten per dag hebt (40.000) hoe belangrijk is zo’n gedachte dan? Een gedachte is eigenlijk niet meer dan een wolkje aan de horizon. Ze komen en gaan. Jij bent niet je gedachte!

Ik schreef er al vaker over; hoe verlammend negatieve gedachten werken. Ik zie dit zo vaak bij klanten. Op het moment dat je ervan overtuigd bent dat jij iets niet kunt, wordt de kans ook veel kleiner dat het je wel lukt. Ik weet dat het niet makkelijk is om deze gedachtes te stoppen. Je draait niet even die knop om. Toch kun je proberen tegenover elke negatieve gedachte een positieve gedachte te zetten. En weet dat iets wat jou nu nog niet lukt; je aan het leren en proberen bent. Je hoeft er niet gelijk te zijn.
Tijdens coaching trajecten met klanten gaan we ook altijd aan de slag met deze negatieve gedachten.

Tip 3. Versimpel en organiseer je leefomgeving

Rommel, wanorde en een teveel aan spullen zorgt voor onrust. Al die spullen geven je prikkels, je hoofd heeft het gevoel dat er iets mee moet.  Wanneer je overbodige spullen afvoert en voor alles een vaste logische plek hebt, geeft dat rust voor het oog. En zeker meer rust voor je hoofd. Hoe meer licht en ruimte in huis, des te fijner je je voelt.

Tip 4. Ga naar buiten

Je brein heeft frisse lucht nodig. Ga een eindje wandelen of fietsen. Door de frisse buitenlucht en gezonde beweging maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Deze hormonen zorgen ervoor dat je een ontspannen gevoel krijgt. Je stresshormoon cortisol daalt waardoor je je minder gespannen voelt.

Tip 5. Ga iets met je handen doen

Blijven zitten en maar blijven denken zorgt niet voor meer rust. Doe iets met je handen, dat geeft je hoofd rust. Dus ga een keukenkastje schoonmaken, zeem de ramen of ga juist iets creatiefs doen. Iets wat ook echt ontspannend werkt. Kortom verzet je zinnen.

Probeer eens 1 van deze tips uit, of meerdere. Heb je toch het gevoel dat er meer nodig is, neem gerust vrijblijvend contact op.