Tijd is een kostbaar iets. Eigenlijk onbetaalbaar.

Iedereen heeft 24 uur in een dag en het worden er niet meer of minder. Het klinkt dan logisch dat we die tijd zo goed mogelijk besteden. Toch hebben we vaak het gevoel dat de tijd ons door de vingers glipt, dat de dag voorbij vliegt. Dat je achter de feiten aanrent. Dat je niet gedaan hebt, wat je wilde doen. Dat is een vervelend gevoel. In deze blog staan we stil bij hoe je meer rust en tijd voor jezelf kunt creëren.

Bewust even stilstaan is vooruitgang

Je blijft gewoon doorgaan, want er moet nog zoveel. Tijd voor jezelf maak je eigenlijk te weinig. Tijd om eens even stil te staan en te kijken wat er nu echt toe doet. Wat echt belangrijk is voor jou. Die tijd neem je niet.
Het is goed om dus wel eens stil te staan. Niet mee te gaan in de waan van de dag. Maar nu echt jouw prioriteiten te bepalen.

Wat is echt belangrijk in jouw leven?

“Waar doe je het allemaal voor?” Door echt te beseffen wie of wat voor jou belangrijk zijn in het leven, dat bepaalt jouw prioriteiten. Je denkt dan misschien niet gelijk aan jezelf, maar je mag dat wel doen! Goed voor jezelf zorgen is essentieel. Maak jezelf een prioriteit.

Heel vaak vergeten we tijd voor onszelf in te plannen. Moet je dat doen dan, vraag je je af? Tijd voor jezelf inplannen? Terwijl er zoveel andere dingen te doen zijn…belangrijk zijn…of in ieder geval belangrijker voelen. Je voelt dan die ruimte misschien ook niet. Je vind het egoïstisch als je nu iets voor jezelf regelt of doet.

In de praktijk is het vaak zo: Wanneer je wacht tot er tijd over is, is die er vaak niet!

Dus moet je jouw vrije tijd / tijd voor jezelf plannen. Dat klinkt misschien niet zo spontaan, maar het effect is het belangrijkste. In die tijd kom je tot rust. Doe je de dingen waar jij energie van krijgt. Het vermindert je stressgevoel. Daardoor ben je beter in balans.

Wat is dan precies ‘in balans zijn’?

Dat houdt in dat je draaglast in evenwicht is met je draagkracht (of in ieder geval niet zwaarder). Je draaglast is wat jij dagelijks op je bordje hebt liggen (al je taken en verantwoordelijkheden) en je draagkracht is hoeveel je aankan. Dus je veerkracht en energie. Als moeder van een druk gezin of als mantelzorger kan dat heel veel zijn.

Hoe kun je je draagkracht vergroten?

Dit doe je oa. door de dingen te doen waar jij energie uit haalt. Vraag jezelf af: Waar laad ik van op? Wat kost mij geen energie, maar levert het juist op?
Bij klanten (zeker drukke moeders en mantelzorgers) beginnen we zelfs altijd met die ‘oplaadtijd” als eerste in te plannen.

Meer rust en tijd voor jezelf: Win-Win situatie

Want als je tijd voor jezelf hebt om te ontspannen, dan houd je al het andere ook veel makkelijker vol. Alle dagelijkse taken; of het nu de huishoudelijke taken, de zorgtaken voor je kinderen of anderen, je werk of sociale verplichtingen betreft.
Je hebt meer energie, je voelt je sterker, geniet meer van het leven en bent dus ook flexibeler en laten we eerlijk zijn ook wel wat gezelliger … (minder snel geïrriteerd).

Maar hoe doe je dat, als je zo’n volle agenda hebt? Ook daar kijken we naar. Het begint met ‘oplaadtijd’ te blokken. Dus een kruis in je agenda te zetten. Dit kan een dagdeel zijn, een paar uurtjes of zelfs 1 uur. Je houdt die tijd vrij en regelt indien nodig oppas of iemand die de zorg van jou overneemt.

Minder tijd kwijt aan je huishouden door ‘versimpelen’

Door te versimpelen, dus minder spullen in huis ontstaat er letterlijk meer ruimte. Alles wordt eenvoudiger. Wanneer de basis van je huishouden op orde is, heb je nog steeds ‘genoeg’ te doen maar ben je wel sneller klaar. Het wordt makkelijker om je huishouden te doen. Je werkt dus niet harder maar vooral slimmer. Bijvoorbeeld:
-Wanneer er minder spullen op je aanrecht staan, heb je het veel sneller schoongemaakt.
-Je bent ook minder snel iets kwijt, als je voor alles een vaste plek hebt.
-Je hebt minder last van keuzestress; in plaats van uit bijv. 30 broeken te kunnen kiezen, kies je uit 10 broeken welke je aantrekt.
-Je geeft minder geld uit, omdat je alleen koopt wat je echt nodig hebt.

Zou je graag hulp willen om die basis op orde te krijgen, te gaan versimpelen en dus meer tijd en rust voor jezelf te organiseren?

Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende kennismaking.