Vroeger werd er tegen mensen gezegd die te zwaar waren; “Je moet gewoon niet zoveel eten… ”
Zo is tegen mijn klanten al vaak gezegd; “Jij hebt zoveel spullen, je moet gewoon de helft weggooien”.
Maar zo simpel is het vaak niet.

 

Vooroordelen over het inschakelen van opruimhulp


25 jaar geleden werd een gewichtsconsulent als iets luxe of zelfs overbodigs gezien. Dat afvallen moet je gewoon zelf kunnen. Gelukkig heeft alle kennis over vitaliteit, gezond leven, veranderprocessen en de juiste coaching ertoe bijgedragen dat dit beroep helemaal ingeburgerd en geaccepteerd is.
 
Voor het vak van organizers geldt dit helaas nog niet altijd zo. Regelmatig lopen wij èn onze (potentiele) klanten tegen dezelfde vooroordelen en veronderstellingen aan zoals de gewichtsconsulenten en hun klanten vroeger.
 

Makkelijk praten vanaf de zijlijn


Ik krijg dat ook best wel eens bij een lezing of presentatie te horen. Dames die dan zeggen; “Belachelijk, opruimen doe je toch gewoon zelf, daar ga je toch niet iemand voor inhuren!” Mijn hart krimpt dan altijd een beetje ineen. Want uiteraard zitten er in die zaal ook mensen die het niet zelfstandig lukt. Die krijgen dan alweer de bevestiging dat er blijkbaar iets mis is met hen.
“FOUT, FOUT, FOUT” zou ik dan willen roepen. Maar dat doe ik natuurlijk niet, want ik blijf wel beleefd…..

Het is heel fijn als het jou wel zelf lukt om overzicht te creëren, om te plannen en organiseren. Vooral zo houden, geniet ervan. Want bij wie het niet zelfstandig lukt, zorgt dit voor veel onrust. Er spelen vaak veel meer dingen mee. Het is geen kwestie van gebrek aan doorzettingsvermogen.

Mogelijke redenen waarom het opruimen niet zelfstandig lukt.

Het kan best zijn dat je het van huis uit nooit geleerd hebt om het overzichtelijk te houden.
Dat je door een nare ervaring in het leven bovenmatig aan je spullen gehecht bent.
Dat je last hebt van NAH (niet aangeboren hersenletsel)
Dat je zwaar overbelast bent door een ingrijpende gebeurtenis in je leven of zeer intensieve mantelzorg.
Dat jouw negatieve (belemmerende) gedachten over jezelf ervoor zorgen dat het niet lukt om te starten of het vol te houden.

Dat jouw brein anders werkt, dat bepaalde executieve functies (die zorgen voor efficiënt en doelgericht gedrag) wat minder ontwikkeld zijn. Waardoor het heel lastig is om zelfstandig overzicht te creëren, om te plannen en organiseren.
Dat je door jouw AD(H)D niet voor lange tijd je aandacht bij een project kunt houden. Je wilt wel doelgericht aan de slag, maar je kunt het niet.

Daarom lukt het veel mensen ook niet om zelfstandig overzicht in huis of in hun leven te krijgen – ook al lees je boeken over opruimen, of kijk je tientallen YouTube filmpjes. Is er sprake van bovenstaande situaties, dan kan een organizer je bij uitstek coachen en begeleiden*

Besluitvaardigheid trainen

Ik kijk eerst met jou naar mogelijke oorzaken. Want daar gaan we aan werken. Samen maken we een plan van aanpak met jouw doelen daarin, maar ook naar wat nodig is om daar te komen. Hierdoor werken we stap voor stap aan nieuwe gewoontes en nieuwe routines. Ik leer jou om zelf te beslissen wat je wel en niet houdt. Dus we trainen je besluitvaardigheid. Je gaat anders naar jezelf en jouw spullen kijken. Daardoor wordt de kans op blijvend succes veel groter. Deze lange termijnvisie zie je bij gewichts consulentes ook terug.

Ik ben er om jou te motiveren en te stimuleren je nieuwe gewoontes vast te houden. Want uiteindelijk is dat het doel: Ik maak mezelf overbodig, want jij kunt het door je blijvende verandering namelijk zelf.

 

* Vanuit de gemeente (via de WMO) zijn er mogelijkheden om deze begeleiding vergoed te krijgen wanneer je hiervoor een indicatie hebt. Neemt gerust contact op als je meer informatie wilt.